Mijn favorieten

Aankopen






U wilt een huis kopen. Wat zijn uw woonwensen? Bezit u een huis dat nog moet worden verkocht? Wat zijn uw financiële mogelijkheden? Allemaal vragen die op u afkomen. Met behulp van één van onze aankoopmakelaars vindt u daar een antwoord op. Door alles van tevoren goed door te spreken wordt het zoeken naar de juiste woning een stuk makkelijker.


Aankoopmakelaar en verkoopmakelaar

Wat is het verschil?
Een aankoopmakelaar adviseert de koper van een huis en een verkoopmakelaar adviseert de verkoper van een huis. Op het eerste gezicht lijkt dat volkomen logisch en niets bijzonders.

Stel, u wilt een huis kopen. In de meeste gevallen krijgt u dan te maken met de makelaar van de verkopende partij. Deze verkoopmakelaar behartigt echter niet úw belang, maar dat van de verkoper. Veel mensen zijn zich dat onvoldoende bewust. Daarom is het altijd verstandig een eigen, onafhankelijke adviseur in de arm te nemen. Onze makelaars staan u graag bij.

Natuurlijk bent u niet verplicht een aankoopmakelaar in te schakelen. Maar dan mist u wel onze kennis en ervaring en moet u bijvoorbeeld ook zelf onderhandelen met de verkoopmakelaar. Vergelijkt u het maar eens met twee mensen die een juridisch geschil hebben. Ook dan neemt elke partij een eigen adviseur (advocaat) in de arm. Met makelaars is het eigenlijk net zo. Een huis kopen doe je immers niet zomaar en juist dan is het prettig als een deskundige adviseur voor úw belangen opkomt.

Neem contact met ons op zodat wij u kunnen informeren over de manieren waarop wij geld voor u kunnen besparen!
                             
No-Risk clausule?
Als u een huis koopt voordat u uw eigen huis heeft verkocht, bezit u enige tijd twee huizen. Als deze periode te lang duurt, kan dat financieel nare gevolgen hebben. In dat geval is het wellicht verstandig in overleg met de verkopende partij de NVM No-Risk clausule in uw koopcontract op te nemen. Daarmee kunt u uw aankoop ontbinden, mocht de verkoop van uw huidige huis onverhoopt lang duren.
Wilt u meer weten over de NVM No-Risk Clausule? Neem contact met ons op!
                                               

Mondelinge overeenkomst aankoop woning niet rechtsgeldig

Een koopovereenkomst voor de aanschaf van een woning door een particuliere koper moet altijd schriftelijk worden aangegaan. Dit zogenoemde schriftelijkheidsvereiste – sinds 2003 per wet bepaald – dient ter bescherming van de consument-koper. Hierdoor is namelijk precies duidelijk welke afspraken zijn gemaakt, zodat hierover geen discussie kan ontstaan. Het schriftelijkheidsvereiste kan daarnaast ook de consument-verkoper beschermen.

Bij mondelinge overeenstemming tussen een particuliere verkoper van een woning en een particuliere koper is er geen sprake van een rechtsgeldige koopovereenkomst. Dit is pas het geval als de overeenkomst door zowel de verkoper als de consument-koper is ondertekend. Na het overhandigen van de ondertekende koopovereenkomst aan de koper, heeft de koper nog drie dagen de tijd om de koop te ontbinden. Deze bedenktijd stelt een koper in de gelegenheid om de koop nog eens te overdenken.


Ingaan op een hoger bod
Dat het schriftelijkheidsvereiste ook de consument-verkoper beschermt is in 2011 bevestigd door de hoogste rechter in Nederland, de Hoge Raad. Ondanks het bereiken van mondelinge overeenstemming tussen een consument-verkoper en een consument-koper weigerde de verkoper te tekenen. Er kwam dus geen rechtsgeldige overeenkomst tot stand. De reden voor het weigeren was een hoger bod. De Hoge Raad bepaalde dat de verkoper niet door een rechterlijk vonnis kan worden gedwongen zijn handtekening te zetten op de koopovereenkomst. Het accepteren van een hoger bod leidde bovendien niet tot het betalen van schadevergoeding aan de eerste koper. Een verkoper kan dus zolang de koopovereenkomst niet is ondertekend ingaan op een hoger bod van een tweede koper!

Indien u vragen heeft over het schriftelijkheidsvereiste, kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.