Mijn favorieten

Do’s en Don’ts tijdens de eerste bezichtiging van jouw “droomhuis”

 
De ongeschreven wetten en regels van huizen bezichtigen…je moet ze maar net kennen.

Wil je geen flater slaan of zonder het te weten vervelend overkomen, houdt deze regels in je achterhoofd als je je potentiële nieuwe droomhuis binnenstapt voor een eerste bezichtiging.

1. Doseer je mate van ‘house-wise’ zijn. Je mag best de speurneus uithangen (graag zelfs), maar de eerste minuut al met een schroevendraaier of autosleutel in het houtwerk steken, kan irritaties opwekken.

2. Het zal niet de eerste keer zijn dat een makelaar een paniektelefoontje krijgt van bezoekers die niet meer weten waar het te bezichtigen huis staat. Niet erg uiteraard, maar je slaat toch een wat onbeholpen figuur. Rij/loop/fiets daarom voor je een bezichtiging laat plannen al even langs de woning, dan weet je direct of de plek je aanspreekt!
 
3. Kinderen kunnen (het spreekwoord zegt het al) hinderen. Ze eisen bij een bezichtiging vaak (te)veel aandacht, willen overal met hun vingertjes aanzitten en bezitten vaak niet het grootste geduld. Dat kan, leert de praktijk, zo afleiden dat je bij vertrek een groot deel van het huis ‘gemist’ hebt. Bezichtigen blijft een zaak van grote mensen...
 
4. Je slaat geen goed figuur als je tijdens een rondleiding je achterban voortdurend via je mobieltje op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen. Makelaars zijn gewend aan klanten die met de telefoon in de hand foto’s maken. Maar dat ze daarbij ook hele discussies met onzichtbare derden aangaan…
 
5. Het lijkt een grap, maar het is echt gebeurd. Een enthousiaste bezoekster die rechtstreeks met de verkoper in zee ging merkte te laat dat de fraaie kranen in de badkamer niet zo deugdelijk waren als ze dacht. Ze bleken nep… Helemaal niet zo gek dus om die kranen even te laten lopen.
 
6. Als je, na een bezichtiging niks meer van je laat horen, snijdt je dikwijls in je eigen vingers. Je verspeelt namelijk elke mogelijkheid op een andere mooie aanbieding of een goede ‘feedback’ over het al bezichtigde huis.
Bovendien, beleefd is anders.
 
7. Afzeggen op het allerlaatste moment of helemaal niet komen opdagen; het is een van de grootste frustraties in makelaarsland. Ook hier verspeel je je kansen. De verkoper die voor het bezoek zijn huis speciaal heeft opgepimpt zal je niet zo snel een tweede keer willen ontvangen.
 
8. Tot slot de opmerking die vaak wordt gemaakt, maar je toch beter voor je kunt houden: “Mijn eigen huis is beter.”


Bron: www.funda.nl, door: door Corrie Verkerk
 
Of laat je begeleiden door een NVM aankoopmakelaar hij/zij kan jou veel tijd, geld en moeite besparen! Èn is uiteraard geheel op de hoogte van alle (ongeschreven) regels.