Mijn favorieten

BINNENKORT IN VERKOOP: 19 Welstandsvrije kavels

Rietland, Broekhorn veld 9

In veld 9 worden binnenkort in totaal 19 kavels aangeboden. 14 kavels liggen aan de buitenring van veld 9, aan het water met zicht op de dijk.  De kavelgrootte varieert van ca. 627 m2 tot ca. 948 m2.

Op de kavels mag welstandsvrij gebouwd worden. Dit houdt in dat er geen eisen zijn ten aanzien van het uiterlijk van de woning. Wel komt er per kavel een zogenaamd kavelpaspoort beschikbaar waarin onder andere eisen worden beschreven ten aanzien van de maximaal te bebouwen oppervlakte van de kavel, afstanden tot de erfgrens etc.

Ook gelden er voor bepaalde kavels richtlijnen met betrekking tot de hoogte van het te bouwen huis in verband met de molen.

Wat wordt er bedoeld met welstandsvrij bouwen?
 

Als een vergunning voor het bouwen van een woning wordt aangevraagd, toetst de gemeente het plan aan drie criteria:

1. Bestemmingsplan: Mag de woning op de gevraagde plek staan, past deze in het oppervlakte van het bouwvlak en wordt er voldaan aan de maximale goothoogte en nokhoogte etc.?

2. Bouwbesluit: Voldoet de woning aan de bouwtechnische regelgeving, zoals constructie, energiezuinigheid en bruikbaarheid;

3. Redelijke eisen van welstand: Is het uiterlijk van de woning acceptabel, zowel op zichzelf als in relatie tot de omgeving? Dit is de welstandsbeoordeling.
 
Welstandvrij bouwen gaat over de derde vraag: het uiterlijk van de woning. Dat wordt door de commissie ruimtelijke kwaliteit (vroeger: welstandscommissie) beoordeeld op basis van spelregels die de gemeenteraad heeft vastgesteld.
Bij welstandsvrij bouwen wordt deze derde vraag niet gesteld en de commissie ruimtelijke kwaliteit dus niet ingeschakeld. Men kan de woning het uiterlijk geven dat men zelf het liefst wil. Maar de woning moet nog wel voldoen aan de eisen van het bestemmingsplan en het Bouwbesluit en positionering op de kavels conform het kavelpaspoort dat onderdeel is van het Beeldkwaliteitsplan.

Het volledige stappenplan voor de aankoop van een kavel, de prijslijst, kavelpaspoorten en alle overige relevante informatie zijn bij ons op kantoor beschikbaar zodra de verkoop van start gaat.

Interesse in een kavel in Rietland? Maak een persoonlijk account aan!

Of meld u aan om op de hoogte gehouden te worden (scrol naar de onderkant van de pagina).