Mijn favorieten

Wat staat er in een koopovereenkomst?

In de koopovereenkomst staat, heel precies, alles wat je met de verkopende partij overeengekomen bent met betrekking tot de verkoop van het huis. Uiteraard zijn dat de verkoopprijs en de opleverdatum, de dag waarop je het huis in kunt. Maar ook ontbindende voorwaarden als het financieringsvoorbehoud en een mogelijk bouwkundige worden genoteerd, net als de afspraken over de roerende zaken. Dat zijn de dingen die je graag wilt overnemen, maar die niet nagelvast aan het huis zitten, zoals dat heet. Denk bijvoorbeeld aan vloerbedekking of gordijnen, of de op maat gemaakte boekenkast. Heb je met de verkoper afspraken gemaakt over wie welke herstelkosten aan het huis betaalt, dan zet je dat ook in de koopovereenkomst.

Bedenktijd
Na ondertekening van de koopovereenkomst, heb je als koper nog drie dagen de tijd om kosteloos en zonder opgaaf van reden van de koop af te zien. Om die reden wordt het ook wel ‘voorlopig koopovereenkomst’ genoemd. Echter is de koopovereenkomst alles behalve ‘voorlopig’. Wanneer de bedenktijd is verlopen zou je als koper alleen nog kunnen ontbinden wanneer je niet aan je ontbindende voorwaarden kunt voldoen. Er moet dan natuurlijk wel aangetoond kunnen worden dat je er alles aan gedaan hebt om hier wel aan te voldoen.

Met handtekeningen naar de notaris
Op het moment dat jullie handtekeningen onder de koopovereenkomst staan, wordt die verzonden naar een door jullie beiden gekozen notaris, wiens gegevens ook in de koopovereenkomst staan. De notaris gaat, als de koopovereenkomst definitief is geworden (wanneer de bedenktijd en ontbindende voorwaarden zijn verlopen), een zogenaamde ‘akte van levering’ opstellen: de juridische uitwerking van de koopovereenkomst. Pas als je de akte van levering hebt getekend, en dit is ingeschreven in de registers van het kadaster ben je officieel de eigenaar van het huis.

Ik wil er toch nog onderuit
Wil je binnen de daartoe vastgelegde periode tijd toch nog afzien van de koop, dan doe je dat per (aangetekende) brief naar de verkopend makelaar en het liefst ook nog via de zogenaamde ‘gangbare communicatiemiddelen’. Als je de financiering niet rond krijgt, omdat de bank je de gewenste hypotheek niet wil geven bijvoorbeeld. Of omdat je niet het eigen geld kunt inbrengen dat altijd nodig is bij een eerste hypotheek. Je moet dan ook altijd twee afwijzingen van (erkende) banken meesturen.

Boete betalen
Als de koopovereenkomst definitief is, maar het is je toch (nog) niet gelukt om de hypotheek of bouwkundige keuring te regelen, dan staat in de koopovereenkomst wat er dan gebeurt. Blijk je het huis dan niet te kunnen betalen, dan krijg je een boete van 10% van de koopsom. Is je huis nog niet bouwkundig gekeurd en worden er later gebreken gevonden, dan kun je geen deal meer sluiten met de verkoper en ben je zelf helemaal verantwoordelijk voor (de kosten van) het herstel. Dus je kunt beter je zaken op tijd regelen.

De ouderdomsclausule
Let op: in sommige koopovereenkomsten staat ook een ouderdomsclausule. Die waarschuwt jou als koper dat een ouder huis niet voldoet aan de huidige bouwnormen en beschermt de verkoper voor aansprakelijkheid.