Mijn favorieten

Wat is een Vereniging van Eigenaars?

Als u een appartement koopt krijgt u te maken met de zogeheten Vereniging van Eigenaars (VvE). Met de aankoop van het appartement wordt u hier automatisch lid van. In Nederland is het verplicht dat appartementseigenaren samen met hun buren de verantwoordelijkheid dragen voor het onderhoud van hun pand. VvE’s zijn er voor om dit onderhoud goed te regelen.

Een goed functionerende VvE is belangrijk. Zij kijkt vooruit en reserveert geld, zodat ook in de toekomst het complex op peil kan worden gehouden. Het is een investering in structureel onderhoud en draagt daardoor bij aan de waardevastheid van een woning.

VVE-checklist
Om de stand van zaken binnen VvE’s inzichtelijk te maken stelt de NVM een VvE-checklist beschikbaar. Met deze checklist weet u waar u bij de aankoop van een appartement op moet letten en welke aanvullende informatie nodig is om te beoordelen hoe de VvE ervoor staat. Beter is nog om een NVM-aankoopmakelaar in te schakelen.

Hulp van de NVM-makelaar
Bent u van plan een appartement te kopen? Laat u adviseren door een NVM-aankoopmakelaar. Hij controleert het hele gebouw en beoordeelt de kwaliteit van uw toekomstige VvE. Hij kent de vergelijkbare panden in de omgeving en eventuele problemen die zich hebben voorgedaan. Zo voorkomt de aankoopmakelaar dat u voor verrassingen komt te staan met betrekking tot mogelijke kosten voor achterstallig onderhoud.

Slapende VvE's
Een deel van de VvE's in Nederland is niet actief. Het risico op achterstallig onderhoud is hierdoor groot en u kunt dus uiteindelijk voor hoge kosten komen te staan. De NVM-makelaar helpt de ‘slapende’ VvE's graag op weg.  Hij of zij is u graag van dienst bij het instellen van een reservefonds, het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan of het professionaliseren van de structuur van de VvE. Zo bent u er van verzekerd dat ook uw VvE straks staat als een huis.



Wettelijke regelgeving VvE
Vanaf 1 januari 2018 is de ‘Wet verbetering functioneren vereniging van eigenaars’ geldig. Op grond van deze wet dient er jaarlijks een reservering ten behoeve van het reservefonds plaats te vinden.

De VvE’s hebben daarbij twee opties: de grootte van deze jaarlijkse reservering wordt door de vergadering van de VvE vastgesteld op grond van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) of een bedrag van ten minste 0,5 procent van de herbouwwaarde van het gebouw wordt gereserveerd.

Het gevolg van de wet is dat de maandelijkse bijdrage fors omhoog kan gaan bij een VvE die geen geld in het reservefonds heeft.

Handelsregister
Alle Verenigingen van Eigenaars (VvE's) moeten zich registreren in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. VvE's nemen deel aan het economisch verkeer. De vereniging sluit bijvoorbeeld overeenkomsten met een onderhoudsbedrijf voor het onderhoud van het pand. Het Handelsregister is openbaar. Partijen kunnen dus zien wie er is bevoegd tot vertegenwoordiging van de VvE en waar de VvE is gevestigd.

VvE-dossier op funda
De aanwezigheid van de kenmerken  uit de VvE-checklist in het VvE-dossier zijn bij elk appartement zichtbaar op funda (Zie tabblad kenmerken). Deze kenmerken zijn:
  • Inschrijving Kamer van Koophandel
  • Jaarlijkse vergadering VvE
  • Periodieke bijdrage
  • Reservefonds aanwezig
  • Onderhoudsplan
  • Opstalverzekering

U bent daardoor beter op de hoogte van de documenten die beschikbaar zijn in het VvE-dossier. Een compleet VvE-dossier zegt overigens nog niets over het functioneren van de VvE. Het geeft alleen maar aan dat alle relevante documenten aanwezig zijn. Het is aan uzelf om te beoordelen of de VvE goed functioneert. Uw aankoopmakelaar kan uiteraard hierbij helpen.

Downloads

Vraag en antwoord
Klik op deze link voor antwoorden op de meest gestelde vragen of VvE's.