Mijn favorieten

Vraag en antwoord over VvE's

Wat is een VvE?
Een Vereniging van Eigenaars (VvE) is bijvoorbeeld een vereniging van eigenaars van een (koop)appartementencomplex. Naast woningeigenaren zijn ook de eigenaren van een in het complex gelegen winkel / bedrijfsruimte en/of parkeerplaats lid van de VvE. Het doel van de VvE is het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de eigenaren.

Waarom is een VvE nodig? (Waarom ben ik lid)
Iedere eigenaar van een appartementsrecht van een appartement, bedrijfsruimte of parkeerplaats is niet alleen eigenaar van het eigen appartementsrecht, maar ook medeverantwoordelijk voor de gemeenschappelijke gedeelten van het gebouw zoals de lift, het trappenhuis, de gevels en het dak.

De overheid heeft wettelijk besloten de gezamenlijke verantwoordelijkheid vorm te geven in een vereniging, waar iedere eigenaar van het gebouw verplicht lid van is. Dankzij deze verenigingsstructuur heeft ieder lid een stem bij de totstandkoming van besluiten over de gemeenschappelijke gedeelten.

Waaraan moet een VvE voldoen?
Waaraan een VvE moet voldoen wordt o.a. beschreven in de reglementen van de VvE zoals de splitsingsakte, het modelreglement en het huishoudelijk reglement. Daarbij kunt u denken aan:
  • Het houden van jaarvergaderingen
  • Het regelen van de periodieke bijdragen (servicekosten)
  • Het regelen van een reservefonds (wettelijke verplichting)
  • Meerjaren onderhoudsplan (en besluiten voor groot onderhoud)
  • De collectieve opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering
  • De registratie van de VvE in het Handelsregister van de Kamer Koophandel (wettelijke verplichting)

Wat is een slapende VvE?
Bij een slapende VvE worden geen vergaderingen gehouden en er dus ook geen geld opzij gezet voor (groot) onderhoud en beheer van de gemeenschappelijke ruimtes. Iedere eigenaar onderhoudt dan in principe zijn of haar eigen appartement, terwijl de gemeenschappelijke ruimtes, zoals trappenhuizen en liften in meer of mindere mate worden verwaarloosd.

Een dergelijke vereniging kan met hoge kosten worden geconfronteerd wanneer achterstallig onderhoud zich aandient. Deze kosten zullen door alle appartementseigenaren moeten worden betaald, met als risico dat niet iedere eigenaar zo’n bedrag kan neerleggen.

Het is dan ook in het belang van alle appartementseigenaren dat een VvE actief is, en dat er voor dergelijke grote uitgaven een reservefonds wordt opgericht.

Wat kan een NVM-makelaar betekenen voor onze VvE?
De NVM makelaar adviseert u bij het functioneren van de VvE. Zo kan hij/zij u van dienst zijn bij het instellen van een reservefonds, het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan of het professionaliseren van de structuur van de VvE.

Ik ga een appartement kopen. Wat kan een NVM-aankoopmakelaar voor mij betekenen?
Uw NVM-aankoopmakelaar bekijkt niet alleen uw appartement, maar de staat van het hele gebouw. Daarbij controleert uw NVM-makelaar de kwaliteit van uw toekomstige Vereniging van Eigenaars. Hierdoor voorkomt hij/zij dat u als nieuwe deeleigenaar van het gebouw, vroeg of laat te maken krijgt met hoge kosten voor achterstallig onderhoud.

Heeft u toch nog vragen over VvE's, een aankoop van een appartement, etc.? Twijfel niet maar neem contact met ons op. Wij kunnen u veel tijd, energie en geld besparen! Tel.nr.: 072-5272000, E-mail: info@lucamakelaardij.nl