Mijn favorieten

Zelf kijkers rondleiden tijdens de NVM Landelijke Open Huizen Dag

Tijdens een NVM Open Huizen Dag kan het zomaar gebeuren: de deurbel gaat en er staat een kijker voor je deur. Hoe sta je ze zo goed mogelijk voorbereid te woord? Waar let je op?

1.    Wie is thuis en wie niet?
Kinderen, huisdieren; het beste is om die elders onder te brengen zodat je je volle aandacht bij je bezoek hebt. En als je een groot huis hebt, is het best handig om bezichtigingen samen te doen. Dan doet de een de rondleidingen boven, terwijl de ander in de buurt van de deur blijft.

2.    Heet mensen welkom
Geef mensen direct bij de deur een hand. Wees een gastheer of gastvrouw zoals je dat bent op een feestje thuis. Mensen komen sfeer proeven en die sfeer bepaal jij.

3.    Ga uit die gang
Neem bezoekers direct mee uit de gang. Dat is vaak niet de beste plek van het huis. Neem ze juist mee naar de fijnste ruimte: de keuken, de woonkamer of bijvoorbeeld de tuin. Daar kun je even kletsen, terwijl ze je huis al kunnen voelen.

4.    Houd een kleine ‘pitch’
Bedenk van tevoren een klein verhaaltje over je huis. Wanneer het is gebouwd, wanneer er een verbouwing heeft plaats gevonden, en iets van details en gevoel. Een makkelijke manier om iets te vertellen over je huis is door bijvoorbeeld te zeggen: zelf vinden we het heel fijn dat…

5.    Loop mee en geef ruimte
Dit is een lastige. Aan de ene kant wil je met mensen meelopen door je huis, maar je wilt ze ook de ruimte geven om zelf te kijken en met elkaar te praten. Boven is vaak persoonlijker, leid daar persoonlijk rond. Beneden en in de tuin kun je mensen wat meer loslaten, in die ruimtes voelt bezoek ontvangen normaler.

6.    Vertel, maar niet te veel
Het is leuk als je vertelt over je huis, maar je kunt het echt overdrijven. Je mag heus stiltes laten vallen, zodat mensen beter kunnen kijken en voelen. Sommige gespreksonderwerpen zijn niet geschikt. Het is leuk om te horen dat je in de serre kunt ontbijten met zonlicht, maar dat je bevallen bent van de oudste in de 'master bedroom' kun je beter achterwege laten. Mensen komen voor het huis, niet voor de verkopers.

7.    Lieg niet
Als verkopende partij heb je een meldingsplicht. Je wilt (en mag) dus niet liegen over lekkende dakkapellen of bouwplannen van de buren. Geef zeker geen garanties. Houd het algemeen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Het is ons niet bekend…’ Of: ‘Alle kozijnen zijn twee jaar geleden vervangen, dus je mag ervan uitgaan dat…’ Weet je iets niet of aarzel je om iets te vermelden? Verwijs dan door naar je makelaar, daar zijn wij voor!

8.    Als je dat niet wilt, praat je niet over geld
Veel mensen hebben een makelaar, omdat ze de onderhandeling over zo veel geld niet zelf willen doen. Toch kan het gebeuren dat iemand met je wilt praten over je vraagprijs. Of er € 30.000,- af kan bijvoorbeeld, of je veel biedingen hebt gehad, wat je laagste prijs is. Ook hier geldt: zet die vragen door naar je makelaar.

9.    Koffie, thee of een glaasje
Een kop koffie of thee is leuk. En ja, als een kijker aan het einde blijft plakken, is een glas wijn alleen maar gezellig. Laat mensen ook gerust ergens lekker zitten en laat ze ook even met rust. Geef ze de kans om te voelen hoe het is om in jouw huis te wonen.

10.    Neem alles met een korrel zout
Wanneer je je eigen huis laat zien, laten de kijkers zelden het achterste van hun tong zien. Terwijl ze in jouw keuken beamen hoe mooi hij is, denken ze ondertussen misschien wel: alles moet er uit! Meestal zijn ze later, als de makelaar ze belt, een stuk eerlijker



Bron: Funda