Mijn favorieten

Veel gestelde vragen over taxeren

Wat houdt een taxatie-opdracht in?
Een opdracht tot taxatie is een opdracht tot het geven van een waardeoordeel van een woning en het uitbrengen van een taxatierapport. Een opdracht tot taxatie houdt geen opdracht tot het verrichten van een bouwtechnische keuring in. Wij bieden u altijd vooraf de taxatie-opdracht ter ondertekening aan.
Hoe verloopt de daadwerkelijke taxatie?
De NVM-taxateur taxeert op een afgesproken tijdstip uw woning. Hiervoor heeft de taxateur o.a. het eigendomsbewijs, de kadastrale gegevens en de tekeningen van uw woning nodig (vraag de taxateur welke gegevens er voor de taxatie van uw woning nodig zijn, dit kan per object verschillen).

Tijdens een taxatie let de NVM-taxateur op onder andere de volgende factoren:
•    de staat van onderhoud
•    de inhoud en de oppervlaktes
•    de functionele indeling
•    de constructie en de gebruikte materialen, en de kwaliteit ervan
•    mate van isolatie en energiezuinigheid
•    verplichtingen en rechten, zoals overpad en erfpacht
•    de ligging en de omgeving
•    het bestemmingsplan
•    de marktsituatie

Maar vanaf 01-04-2018 komt hier nog veel recherche werk bij! Zoals o.a. recherche naar energiezuinigheid, fundering, reserveringen bij VvE’s, etc.

Hoe wordt de taxatie vastgelegd?
De NVM-taxateur legt na de taxatie al zijn bevindingen in een taxatierapport vast. De NVM-taxateurs hanteren daarbij een uniform taxatiemodel, waardoor de kwaliteit is gegarandeerd. Met dit rapport kunt u, afhankelijk van uw doel, bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag doen of deze oversluiten. Het taxatierapport is geen garantie dat u de hypotheek of het geld krijgt.
Wanneer verschillende taxateurs uw woning taxeren, kunnen de uitkomsten verschillen. Een taxatie is immers een deskundige schatting van de waarde van uw woning.

Kan mijn makelaar taxeren voor de financiering van mijn woning?
Nee, de taxatie voor de financiering moet gebeuren door een taxateur die onafhankelijk is, dus een persoon die niet betrokken is geweest bij de aan- of verkoop van de woning. U kunt natuurlijk wel uw eigen makelaar vragen om een taxatie te regelen bij een onafhankelijke taxateur.
Hoe wordt de oppervlakte bepaald?
De gebruiksoppervlakten die op funda worden getoond, zijn opgedeeld conform de meetinstructie. Deze is vastgesteld door NVM, Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Waarderingskamer. De Meetinstructie beschrijft precies wat er wel en wat er niet mag worden meegerekend als oppervlakte van een woning.

Wie controleert het taxatierapport?
Afhankelijk van de wens van uw opdrachtgever, kan uw taxatierapport worden gevalideerd door een validatie-instituut. Wanneer een woning onder de NHG-garantie valt, vindt er altijd validatie plaats. De kosten voor deze validatie worden door de taxateur aan u doorberekend.