Mijn favorieten

Wat is een bouwdepot?

Extra hypotheek voor de verbouwing stort de bank meestal in een bouwdepot: een aparte rekening van waar je alle bouwkosten betaalt. Van de aannemer tot de leverancier van de puincontainer. Maar hoe werkt het eigenlijk?

1. Wat is zo’n bouwdepot eigenlijk?
In de meeste gevallen is het een aparte bankrekening waarop de hypotheekverstrekker het geld van de extra lening stort: de bouwrekening. Het is ook handig om dat geld apart te houden, omdat de rente van de extra hypotheek ook aftrekbaar is van de belasting. Bovendien wil de bank weten wat er met het geld gebeurt. Waarschijnlijk heb je het extra geld voor de verbouwing kunnen lenen op basis van de waarde van de woning ná de verbouwing.

2. Hoe werkt het?
Vanaf het bouwdepot betaal je alle rekeningen die te maken hebben met de verbouwing. Dus rekeningen van de aannemer en de tegeltjes van de bouwmarkt. Maar die nieuwe bank of gordijnen gaan hier weer niet vanaf.

3. Bij de bouwrekening zit geen bankpas. Hoe regel je het als je moet pinnen bij IKEA of de bouwmarkt voor spullen die nodig zijn voor de verbouwing?
Pin het bedrag van de eigen rekening en stort het daarna terug van de bouwrekening naar de eigen rekening. Bewaar het bonnetje voor het geval dat de bank inderdaad gaat controleren.

4. Huh?! Krijg ik nou rente?
Inderdaad. Over het geld dat nog niet is gebruikt voor de verbouwing, krijgen klanten rente. Die rente is net zo hoogals de rente op de hypotheek op het moment van afsluiten. Het rentebedrag wordt dus lager naarmate je geld opneemt uit het bouwdepot. Vanaf het moment dat het hypotheekbedrag op de bouwrekening is gestort, betaal je daar uiteraard ook meteen rente over.

5. Wat doe je als de verbouwing goedkoper uitvalt?
Als een verbouwing klaar is en minder blijkt te hebben gekost dan begroot, dan los je het resterende bedrag af op de lening. Is het een relatief klein bedrag, dan kan de bank ook storten op de eigen rekening. aar als woningeigenaren het geld van de extra hypotheek niet gebruiken voor aflossing of verbouwing, kan dat fiscale consequenties hebben. Het is dan mogelijk dat een deel van de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting.

6. Verbouwingen zijn vaak duurder dan gepland. Kun je makkelijk bijlenen?
Om te voorkomen dat een verbouwing duurder uitvalt, vraagt de bank in het adviesgesprek vooraf meestal om een specificatie van de kosten. Meestal gebruikt de bank daarvoor een offerte van de aannemer. Gaat het toch duurder worden en een klant kan dat niet uit eigen middelen betalen, dan kan de bank de hypotheek verhogen. Daarvoor moet die meestal wel weer opnieuw kijken naar het inkomen en de waarde van de woning na verbouwing.

 
7.Huiseigenaren moeten het geld uit het bouwdepot gebruiken voor hun verbouwing, maar wie controleert dat eigenlijk?
De verantwoordelijkheid voor het juiste gebruik van het bouwdepot ligt bij de klant. Hij beheert het depot via internetbankieren. Daarmee kunnen klanten snel facturen betalen. De bank kan steekproefsgewijs facturen opvragen ter controle.