Mijn favorieten

In 7 stappen een nieuwbouwwoning

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komt veel kijken. Met vaak niet meer dan een bouwtekening of artist impression, maakt u een belangrijke keuze voor de komende jaren. Juist dan is het fijn als u weet dat de NVM makelaar bij wie u uw droomwoning hebt gevonden, kennis van zaken heeft. Dat daar de specialisten zitten die alles weten over nieuwbouw en wat daar van begin tot eind bij komt kijken.

In 7 stappen een nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning koopt u in zeven stappen. Uw NVM-aankoopmakelaar ondersteunt u daarbij tijdens alle fases van het nieuwbouwproject, zodat u met een gerust gevoel de oplevering van uw droomhuis kunt accepteren.
Stap 1: Inschrijving en toewijzing
U hebt de nieuwbouwwoning van uw keuze gezien en wilt deze graag kopen. Hiervoor moet u zich inschrijven bij een makelaar die nieuwbouwprojecten aanbiedt. Als verkopend makelaar behartigt deze de belangen van projectontwikkelaars, woningcorporaties en overheid. Uw eigen NVM-aankoopmakelaar kan u op basis van de verkoopbrochure adviseren over het te kiezen bouwnummer (hoe is de zonligging, het uitzicht, waar ligt de doorgaande weg, enz). Ook kan uw NVM-aankoopmakelaar een globale inschatting maken over de te verwachten waardeontwikkeling van de wijk. Maar ook kan uw NVM-aankoopmakelaar controleren of u wel alle benodigde stukken van uw de nieuwbouwwoning heeft ontvangen van de verkopend makelaar om een goede keuze te maken. Of bijvoorbeeld de koop-/aannemingsovereenkomst voor u controleren en checken of hier geen abnormale clausules in zijn toegevoegd.

 

Stap 2: Bouwtekeningen/bouwbestek
Uw NVM-aankoopmakelaar bekijkt en controleert samen met u na het toewijzen van een bouwkavel de bouwtekeningen en het bouwbestek nog eens goed. Hoe groot is uw huis precies? Welke mogelijkheden hebt u? Wellicht kunt u een modelwoning bekijken om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden. Uw NVM-aankoopmakelaar kan door zijn kennis en ervaring antwoord geven op al uw mogelijke vragen.

Stap 3: Koop- en aannemingsovereenkomst
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning wordt vaak een koop-/aannemingsovereenkomst opgemaakt. Met deze overeenkomst geeft u de aannemer meteen opdracht uw woning te bouwen. Uw NVM-aankoopmakelaar werpt een onafhankelijke en kritische blik op deze overeenkomst. Deze wordt bijvoorbeeld gecontroleerd op juridische zaken als opschortende of ontbindende voorwaarden, of speciale bedingen, zoals een antispeculatiebeding.

Stap 4: Uw nieuwbouwhuis financieren
Bij nieuwbouw hebt u vaak te maken met extra rentekosten (zgn. bouwrente), omdat u tijdens de bouw zelf al gedeeltes van de koopsom moet betalen. Vaak betekent dat dubbele lasten. Uw NVM-aankoopmakelaar kan u adviseren welke financieel adviseur u het beste kan adviseren bij het financiële gedeelte.

Stap 5: De bouw
Tijdens de bouw geeft uw NVM-aankoopmakelaar u gerichte tips en concreet advies over zaken waar u aan kunt of moet denken tijdens het bouwtraject. Een goed voorbeeld daarvan zijn de ‘meerwerktips’. Sommige extra aanpassingen zijn bijvoorbeeld volledig waarde vermeerderend voor uw woning, terwijl andere vooral meer gemak opleveren en beperkt waarde vermeerderend zijn.

Stap 6: De oplevering
Als de opleveringsdatum is aangebroken, begeleidt uw NVM-aankoopmakelaar u hierin. Een belangrijk onderdeel is de opleveringsinspectie. Hiervoor kan een onafhankelijk adviesbureau worden ingeschakeld. Zo voorkomt u, dat u na de oplevering, wanneer de aannemer niet meer verantwoordelijk is, gebreken ontdekt die u eerder over het hoofd had gezien. Met uw eigen opleveringsrapport kunt u de aannemer aanspreken op de geconstateerde gebreken van uw nieuwbouwwoning.

Stap 7: Afhandeling bij de notaris
Vaak wordt door de projectontwikkelaar een notaris aangewezen die het gehele project voor hem afhandelt, inclusief de uiteindelijke levering. Uw NNVM-aankoopmakelaar begeleidt u bij alle juridische en financiële zaken die nodig zijn voordat de akte van levering wordt ondertekend bij de notaris.

Wilt u weten wat wij voor u als NVM-aankoopmakelaar kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en wij bespreken graag met u welke zorgen wij voor u uit handen kunnen nemen!