Mijn favorieten

Het kopen van een nieuwbouwwoning

Nieuwbouwwoning kopen

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komt veel kijken. Met vaak niet meer dan een bouwtekening of artist impression, maak je een belangrijke keuze voor de komende jaren.

Het is daarom belangrijk om te weten dat de verkopend makelaar de belangen behartigd voor de verkopende partij. Maar je houdt als (potentiële) koper van een nieuwbouwwoning altijd zelf een onderhoudsplicht.
Daarom is het fijn als je advies kan in winnen of bij de aankoop begeleid wordt door een beëdigde NVM makelaar met jarenlange ervaring van het aan- en verkopen van een nieuwbouwwoning.
Want waar moet je nou op letten? Welke informatie hoor te ontvangen om een goed beeld van de woning te krijgen? Wat zijn jouw rechten? Etc.




Een nieuwbouwwoning koop je in zeven stappen. Je NVM-aankoopmakelaar ondersteunt je daarbij tijdens alle fases van het nieuwbouwproject, zodat je met een gerust gevoel de oplevering van je droomhuis kunt accepteren.

Stap 1: Inschrijving en toewijzing
Je hebt de nieuwbouwwoning van je keuze gezien en wilt deze graag kopen. Hiervoor moet je inschrijven bij een makelaar die het nieuwbouwproject aanbiedt. Als verkopend makelaar behartigt deze de belangen van projectontwikkelaars, woningcorporaties en overheid.
Uw eigen NVM-aankoopmakelaar kan u op basis van de verkoopbrochure en prijslijst adviseren over het te kiezen bouwnummer (hoe is de zonligging, het uitzicht, waar ligt de doorgaande weg, enz). Ook kan uw NVM-aankoopmakelaar een globale inschatting maken over de te verwachten waardeontwikkeling van de wijk.


Stap 2: Doornemen contractstukken
Als je bent ingeloot voor een bouwnummer van je voorkeur ontvang je van de verkopend makelaar de contractstukken. Hierin staat alle belangrijke informatie over de woning. Op het gebied van privaatrecht, publiekrecht en bouwkunde komt er dan veel op je af.
Je NVM aankoopmakelaar controleert of je alle stukken waar je recht op hebt ook wel echt hebt ontvangen en neemt daarna (samen met jou) de contractstukken goed door.
Want hoe groot is het huis precies? Welke mogelijkheden zijn er? Uw NVM aankoopmakelaar kan door kennis en ervaring antwoord geven op al je mogelijke vragen.


Stap 3: Koop- en aannemingsovereenkomst
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning wordt vaak een koop-/aannemingsovereenkomst opgemaakt. Met deze overeenkomst geef je de aannemer meteen opdracht de woning te bouwen. Je makelaar van de NVM werpt een onafhankelijke en kritische blik op deze overeenkomst. Deze wordt bijvoorbeeld gecontroleerd op juridische zaken als opschortende of ontbindende voorwaarden, of speciale bedingen, zoals een antispeculatiebeding.

Stap 4: Uw nieuwbouwhuis financieren
Bij nieuwbouw heb je vaak te maken met extra rentekosten (zgn. bouwrente), omdat je tijdens de bouw zelf al gedeeltes van de koopsom moet betalen. Vaak betekent dat dubbele lasten.
Wij helpen je graag aan een goed, onafhankelijk hypotheekadvies.


Stap 5: Opschortende voorwaarden
De verkoper neemt in de koop- en aanneemovereenkomst van zogeheten opschortende voorwaarden op. De overeenkomst treedt pas in werking als aan al deze voorwaarden is voldaan. Is dit niet het geval? Dan komt de overeenkomst niet tot stand. Een voorbeeld van een opschortende voorwaarde is dat binnen het nieuwbouwproject een minimum aantal woningen verkocht moet zijn. Of een vergunning om te bouwen moet eerst rond zijn.
Wanneer er aan de opschortende voorwaarden is voldaan en de bouw dus definitief van start gaat is het tijd voor de volgende stappen de aannemer en de notaris.

Stap 6: Meer-/minderwerkgesprek met de aannemer
Als de opschortende voorwaarden zijn voldaan plant de aannemer een afspraak met je in om je persoonlijke woonwensen te bespreken. Wij geven je graag gerichte tips en concreet advies over zaken waar je aan kunt of moet denken tijdens het bouwtraject. Een goed voorbeeld daarvan zijn de ‘meerwerktips’. Sommige extra aanpassingen zijn bijvoorbeeld volledig waardevermeerderend voor je woning, terwijl andere vooral meer gemak opleveren en beperkt waardevermeerderend zijn.

Stap 7: Eigendomsoverdracht
Ook kun je, wanneer de opschortende voorwaarden zijn voldaan, een afspraak plannen met de notaris voor de eigendomsoverdracht. Je NVM aankoopmakelaar controleert ook de leveringsakte en hypotheekakte die de notaris opmaakt.

Stap 8: De oplevering
Als de opleveringsdatum is aangebroken, begeleidt je NVM-aankoopmakelaar je hierin. Een belangrijk onderdeel is de opleveringsinspectie. Hiervoor kan een onafhankelijk adviesbureau worden ingeschakeld. Zo voorkom je, dat je na de oplevering, wanneer de aannemer niet meer verantwoordelijk is, gebreken ontdekt die je eerder over het hoofd had gezien. Met je eigen opleveringsrapport kun je de aannemer aanspreken op de geconstateerde gebreken van je nieuwbouwwoning.



Bron: www.nvm.nl